Domáce Mascarpone

Mascarpone sa dá kúpiť v obchode, ale dá sa pripraviť aj doma. Nie je to lacnejšie ani pohodlnejšie, ale za pokus to stojí.

Zohrejeme 1 liter smotany na približne 90°C, pridáme 5 ml kyseliny citrónovej alebo zodpovedajúce množstvo citrónovej šťavy a
zmes pomaly premiešavame cca. 10 minút, až kým sa smotana nezrazí. Zmes necháme odkvapkať v utierke.

tip na domácu výrobu mascarpone
ak máte chuť experimentovať môžete si vyrobiť domáce mascarpone
budete potrebovať :
1l šľahačkkovej smotany 1 l (33%)

3 polievkové lyžice citrónovej šťavy
alebo

2 poháre smotana na šľahanie 40%
1 PL citrónovej šťavy

postup:
V hrnci s dvojitým dnom alebo vo vodnom kúpeli nahrejeme na miernom ohni smotanu pod bod varu na 85°C a občas zamiešame
vložte po 3 minútach varenia do smotany citrónovú šťavu a varte ďalšie 3 minúty

premiešajte a nechajte 5 minút prikryté kontrolujte si stále teplotu 85°C a občas zamiešajte
potom dajte dolu zo sporáka a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu
precedíme cez sito, do ktorého sme vložili čisté biele plátno zložené aspoň na tri vrstvy alebo 4 vrstvy namočenej gázy a
necháme odkvapkať
prikryjeme potravinovou fóliou a vložíme do chladničky

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.