Tiramisu bez vajec

Tiramisu taliansky dezert je určený pre milovníkov jemných chutí. Základom pochúťky je jemný krémový syr vyrábaný zo smotany a kyseliny vínnej.
Tiramisu bez vajec je vhodné pre tých ktorí sú alergickí na vajíčka. Výhoda je aj v tom, že keby sme použili surové vajcia, jeho trvanlivosť by bola obmedzená.
Ale toho sa netreba obávať, lebo po tomto zákusku sa len tak zapráši. Príprava tiramisu netrvá viac ako pol hodinu.

Suroviny:
dlhé piškóty 400 g
syr mascarpone 500 g
šľahačková smotana 250 ml
práškový cukor 2 PL
mandľový likér amaretto 8 PL alebo rum
káva 250 ml urobená z 3 ČL instantnej kávy
kakaový prášok na posypanie

Postup:
Najprv si pripravíme sklenenú alebo porcelánovú misu. Vhodná je dlhšia nádoba na šírku piškóty.
Ešte pred začatím plnenie si vyskúšame nasucho poukladť piškóty, aby sme zistili či to bude na dve alebo tri vrstvy.
Potom podľa toho aj rozdelíme mascarponový krém na dve alebo tri časti.
Uvaríme si asi 2,5 dcl silnej instantnej kávy, ktorú necháme vychladnúť.
V miske vymiešame mascarpone s práškovým cukrom.
V inej nádobe vyšľaháme smotanu na šľahanie a zľahka vmiešame do mascarpone.
Do vychladnutej kávy pridáme 8 lyžíc mandľového likéru amaretto alebo rum.
Kávu vylejeme do plytkej misy, v ktorej budeme namáčať piškóty.
Piškóty namáčame rýchlo z oboch strán a ukladáme do pripravenej sklenenej alebo porcelánovej misy.
Keď sú piškóty poukladané na celom dne, nanesieme prvú vrstvu krému a uhladíme.
Postup opakujeme a poukladáme druhú, prípadne aj tretiu vrstvu piškót a krém.
Hotové necháme v chladničke postáť 4 až 5 hodín, prípadne celú noc. Piškóty pri tom zmäknú.
Pred podávaním ozdobíme napríklad že tiramisu bohato posypeme kakaom.
Pokiaľ si chcete tiramisu ozdobiť výraznejšie, môžete použť šablóny z papiera, ktoré položíte na tiramisu a až potom posypete kakako.
Môžu to byť srdiečka, čísla na roky, kvetinky, geometrické tvary a pod.
Krájame ostrým nožom.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.