Samotný dezert torta má svoju históriu. Prvé torty a zákusky vznikli pravdepodobne náhodne. Ešte pred objavením cukrovej repy, kakaa, vanilky.
Sladké nám chutí odpradávna…
Prvé sladkosti sa vyrábali pridaním ovocia alebo medu do cesta z múky a vody. Neskoršie Arabi prispeli poznatkami o destilácii likérov, výrobe marcipánovej hmoty, využívaním korenia a pod.
Doba okolo roku 500 bol vekom cukroviniek, kedy nastal v Taliansku rozmach výroby sladkostí. Konfety, keksy, džemy pre nedostatok trstinového cukru boli vtedy prístupné len pre bohatšiu vrstvu obyvateľstva.
Na honosné hostiny sa pripravovali marcipánové sušienky, neapolské sušienky mostaccioli(mostačoli), koláč sladká foccacia(fokáča), lístkové cesto, koláče fiadoni, šišky a dezerty.
Po objavení Ameriky v 15. storočí sa rozšíril aj rozvoz trstinového cukru. Aj používanie kakaa spôsobilo revolúciu v cukrovinárstve. Výroba cukru z cukrovej repy a mechanizácia počas priemyselnej revolúciai v druhej polovici 19. storočia spôsobila, rozkvet cukrárskeho umenia, ktoré
nebolo len sladké, ale aj krásne a bolo prístupné pre všetky vrstvy obyvateľstva.
Taliansko svojou cukrárskou históriou je známe svojimi dezertami a cukrovinkami. Medzi najznámejšie a najuznávanejšie v Taliansku a na celom svete nájdeme aj benátske Tiramisu. Tento taliansky recept má mnoho podôb, ale všade sú základom podlhovasté piškóty a mascarpone. Mascarpone je syr vyrobený zo smotany
Skvelá torta pre všetkých maškrtníkov!
Tento recept je vhodný pre zaneprázdnené ženy, len ho treba naplánovať deň dopredu pred príchodom návštevy alebo dátumom oslavy. Tento taliansky recept má mnoho podôb, ale všade sú základom podlhovasté piškóty a mascarpone. Mascarpone je syr vyrobený zo smotany. Nakúpte si preto potrebné suroviny a hurá do toho!
Poďme na to!
Suroviny potrebné na prípravu
- piškóty 3 balíčky
- mascarpone 750 g
- práškový cukor 4 PL
- vanilkový cukor 1 kus
- vajcia 4 ks
- instantná káva 3 ČL zaliať 3 dcl horúcej vody
- mandľový likér amaretto 100 ml (môže byť aj rum)
- kakao alebo strúhaná čokoláda
Príprava torty v niekoľkých krokoch:
Je dobré, keď si tortu pripravíme deň vopred pred podávaním.
Uvaríme si kávu z 3 lyžičiek kvalitnej kávy a zalejeme 3 dcl horúcej vody a necháme vychladnúť krém:
Oddelíme žĺtky od bielkov a bielky odložíme nabok. Vymiešame žĺtky s práškovým a vanilkovým cukrom, pridáme maskcarpone. Vyšľaháme bielky a postupne ich pridávame do krému s mascarpone.
Vyhotovenie :
Do okrúhlej tortovej formy si naukladáme piškóty a pokvapkáme ich vychladnutou kávou. Časť krému dáme na piškóty.
Potom si dáme ďalšiu vrstvu piškót, pokropíme kávou a znovu dáme krém.
Malo by to vyjsť asi na 4 vrstvy tak, aby navrchu boli piškóty, ktoré pokropíme kávou.
Dáme si do sitka kakao a posypeme povrch torty. Môžme ju ozdobiť aj srdiečkami tak, že si na tortu dáme z papiera šablónu v tvare srdca a až potom posypeme kakakom a dáme schladiť do chladničky.