Jahody sú najobľúbenejšie ovocie a sú dokonca aj neoceniteľné pre naše zdravie. Prečítajte si zopár zaujímavostí!
Sladká pochúťka, aj vitamínová bomba!
Obsahujú vitamíny A, vitamín B1 Tiamín, vitamín B2 Ribofavín, vitamín B3 Niacín, vitamín B6 Pyridoxín, vitamín C, vitamín E Tokoferol. Z minerálov je to bór, draslík, fluór, fosfor, horčík, kobalt, mangán, síra a vápnik. Obsah vitamínu C je porovnateľný s citrusovými plodmi.
Účinky jahôd na zdravie sú úžasné. Zlepšujú pamäť, majú upokojujúce účinky, pomáhajú pri depresiách. Prečisťujú krv, znižujú krvný tlak. Obsahujú až 90 percent vody, majú minimum kalórií a preto pomáhajú pri chudnutí. Majú výborné účinky zuby, na sviežosť našej pleti, pevnosť nechtov. Posilňujú kosti a urýchľujú hojenie rán. Upravujú hladinu cukru v krvi. Jahody majú vysoké hodnoty antioxidantov.
Pre svoju chuť, vôňu a vzhľad sú vyhľadávané na prípravu dezertov ako je napríklad aj jahodové tiramisu. Jahodové tiramisu je osviežujúci a ľahký dezert. Vďaka jahodám vynikne toto tiramisu dobre vo veľkých, sklenených pohároch, alebo v kompótových miskách. Takto každý dostane svoju porciu. Pripomínam, že dezert je dobre pripraviť deň vopred pred podávaním.
Je to pekný, chutný a zdravý dezert. Červená farba jahôd a tvar srdca je symbol lásky a preto by sme si ho mohli pripraviť hlavne na Valentína.
Aké suroviny budeme potrebovať?
- piškóty 400 g
- mascarpone 500 g
- šľahačková smotana 500 g
- práškový cukor 1 PL
- vanilkový cukor 1 ks
- jahodový kompót 2 ks alebo čerstvé jahody 500 g
Jednoduchý postup – aj pre začiatočníkov
Mascarpone vymiešame s vanilkovým a práškovým cukrom.
Ak máme čerstvé jahody, tak ich rozmixujeme alebo popučíme. Časť si necháme na zdobenie
Vyšľaháme si šľahačkovú smotanu do tuha.
Zmiešame spolu mascarpone a vyšľahanú šľahačku.
Na dno pohára dáme časť popučených jahôd a na to piškóty, potom znovu jahody a časť krému mascarpone.
Pri konzervovaných jahodách ich precedíme a do jahodového sirupu namáčame piškóty.
Na dno pohára v tomto prípade dáme trochu krému mascarpone, na to piškóty namočené v jahodovom sirupe, na to jahody
Tento postup opakujeme pokiaľ nie je pohár plný a snažíme sa tak, aby na vrchu boli jahody.
Dáme schladiť do chladničky.